De back slag

De back slag kan net zo doeltreffend zijn als de forward slag, die zowel de verdedigende slag bij uitstek vormt als een goede kans om te scoren.

De back slag wordt gemaakt op een worp waarbij de bal niet dicht genoeg bij de batsman wordt gegooid om met een forward slag te kunnen worden geslagen, of bij een zeer ver gegooide bal die niet eerst de pitch raakt. Door de slecht aangegooide bal wordt de batsman naar achteren gedreven om zijn wicket te verdedigen. De back slag wordt een doeltreffende manier om te scoren wanneer de bowler de bal te kort aangooit en de batsman alle tijd heeft om naar achteren te leunen en de bal op het bat te zien afkomen en hem krachtig weg te slaan.

Bij deze slag is het voetenwerk en het evenwicht even belangrijk als bij de forward slag. Bij de back slag wordt het gewicht echter op de linkervoet overgebracht terwijl de rechtervoet naar achteren wordt gezet en het bat omhoog is gebracht. Het hoofd moet zich in het verlengde van de bal bevinden, de ogen op gelijke hoogte, en de linkerschouder en elleboog moeten opgeheven zijn waarbij de linkerhand het bat onder controle heeft en de rechterhand losjes om de handgreep ligt.

De bal wordt recht onder de ogen geslagen waarbij het gewicht op de achterste voet is overgebracht.

De rechtervoet moet zich vlakbij de stumps bevinden, maar parallel aan de grenslijn van de crease.