Snel bowlen

Er is eerlijk gezegd geen enkele batsman die het werkelijk leuk vindt als er keihard gebowled wordt en wel om de zeer menselijke reden dat ze allemaal heimelijk bang zijn om geraakt te warden en geblesseerd te raken. Maar de meeste snelle bowlers zullen, behalve wanneer ze korte ballen aangooien die voor de batsman te slaan zijn of de gevaarlijke “yorker”, niet zozeer op de stumps richten als we! proberen de batsman te dwingen tot een slag met de rand van het bat, waarna de bal mogelijk gevangen kan worden. Aan het begin van een slagbeurt, als de batsman zich nog aan het oriënteren is ten aanzien van de snelheid van de pitch, doet hij er goed aan alleen met het bat stevig in de hand een forward slagbeweging te maken op ballen die recht worden aangegooid en andere ballen voorbij te laten gaan.

Slaan en missen is echter onvermijdelijk, als de bowler een bal aangooit waarvan niet zeker is of hij de off stump zal raken en waardoor de batsman gedwongen wordt een slag te maken. Maar wanhoop niet, het is zeker niet zo dat een snelle bowler per definitie de situatie naar zijn hand kan zetten. De batsman hoeft bijvoorbeeld niet hard te slaan om zich van runs te verzekeren, omdat de bal al met grote snelheid op het bat aankomt.

En een snelle bowler kan op zijn nummer worden gezet als je de volgende tips ter harte neemt: elke korte bal die ongeveer 30 cm aan de off kant van de off stump aankomt, kan met een cut geslagen worden en vier runs opleveren; elke bal die aan de legkant van de stumps opstuit, kan over de grond naar de fine leg geslagen warden en een single of vier runs opleveren; elke half-volley kan met een drive recht in het veld geslagen worden en zal waarschijnlijk de fielders voor problemen stellen vanwege de snelheid ervan. Je dient ook niet te vergeten dat de wicketkeeper, hoewel hij erop gespitst moet zijn een bal te vangen die met de rand van het bat wordt geraakt, zo ver naar achteren moet staan dat de batsman op de worp kan inlopen, in de wetenschap dat hij niet gestumpt kan worden.

De snelle bowler is het gevaarlijkst aan het begin van de slagbeurt van de batsman. Door alert te zijn en de onvermijdelijke, slecht aangegooide bal af te wachten, kan de batsman in de strijd tussen hem en de bowler geleidelijk aan de boventoon gaan voeren.