De leg before wicket

Alle bowlers dienen te weten wat het uitgaan wegens leg before wicket (obstructie van het wicket) inhoudt. De batsman is uit als hij de bal tegenhoudt met enig deel van zijn lichaam, met uitzondering van de hand die zich in een rechte lijn tussen de twee wickets moet bevinden, en als de bal niet eerst zijn bat of hand heeft geraakt en volgens de scheidsrechter in een rechte lijn vanaf het wicket van de bowler naar het wicket van de striker zou zijn opgestuit, mits de bal het wicket geraakt zou hebben als hij niet was tegengehouden.

De vier volgende vragen moeten allemaal bevestigend worden beantwoord om een batsman leg before wicket te kunnen uitgeven : Zou de bal het wicket hebben geraakt? Stuitte de bal op in een rechte lijn tussen de twee wickets (en dit geldt ook voor een bal die door de batsman wordt tegengehouden zonder dat hij de grond heeft geraakt) of stuitte hij op aan de off kant van het wicket van de batsman? Werd de bal in eerste instantie door een ander deel van het lichaam van de batsman dan zijn hand tegenhouden? Bevond dat deel van het lichaam van de batsman zich in een rechte lijn tussen de wickets op het raakmoment, ongeacht de van het raakpunt?

De volgende experimentele regel is tegenwoordig op l.b.w. van toepassing: Wanneer de scheidsrechter van mening is dat de batsman niet werkelijk geprobeerd heeft om de bal met zijn bat te slaan dan zal          na het appelleren de batsman wegens l.b.w. uitgeven wanneer hij ervan overtuigd is dat de bal de stumps zou hebben geraakt, ook al stuitte de bal op aan de off kant van de off stump en ook al werd de bal aan de off kant van de off stump.