De middelmatig snelle bowler

Aangezien de snelle bowler alleen gedurende korte periodes in actie komt en de spinbowler (die de bal met spineffect aangooit) uitsluitend mag verwachten lange periodes in actie te komen wanneer de staat van de pitch voor hem geschikt is, komt het leeuwedeel van het werk op de schouders van de middelmatig snelle bowler terecht.

Zijn werptechniek is uiteraard het minst veeleisend en        zal daarom de meeste overs bowlen per seizoen en op allerlei soorten pitches worden ingezet. En aangezien een recht-toe-recht-aan worp van middelmatige snelheid de batsman niet voor bijzondere problemen stelt, zal hij de bal op listige wijze moeten gooien om succes te hebben.

Hij  dient in elk geval de werptechniek  zodanig te beheersen , dat hij  de bal met elke gewenste stuitafstand en snelheid en in elke gewenste richting kan werpen. Hij kan uiteraard  de bal  steeds strak en met  dezelfde stuitafstand  aangooien  en hopen  de batsman  hiermee  zo te tergen  dat hij een wilde, noodlottige  slagbeweging maakt.  Maar er staan de bowler geraffineerdere   methodes  ter  beschikking.

Hij kan een paar ballen werpen die in rechte lijn op de off stump gericht zijn en wegdraaien,  en vervolgens een die vanaf de leg stump wegstuit of recht op de batsman af komt. Door afwisseling in zijn worpen aan te brengen, houdt de bowler de batsman in onzekerheid over het soort worp dat hij kan verwachten. De bowler moet daarom in staat zijn de bal tijdens zijn baan te laten zwenken en spin aan de bal te geven, waarbij hij de stuitafstand en de richting nauwkeurig moet kunnen blijven bepalen.

Door geduld te oefenen en nauwkeurig te weten wanneer hij een ander soort worp moet maken, kan hij tegenstanders uitschakelen. De bowler moet zich daarom gedurende het grootste deel van een over op een bepaald soort worp concentreren en vervolgens een bal op een andere manier werpen. Gewoonlijk is dit een bal die aan de off kant wegstuit en een grote stuitafstand en middelmatige vaart heeft. Met de enkele bal die op een andere manier wordt geworpen kan de batsman “out” worden gemaakt.