Off breaks en leg breaks

Bij het spinbowlen spelen de vingers de belangrijkste rol, aangezien er op het moment dat de bal geworpen wordt, spin aan de bal wordt gegeven.

Bij de off break moet het bovenste kootje van de wijsvinger dwars over de naad van de bal (het stiksel) liggen. Op die manier wordt de spin ingezet. De middelvinger moet ook dwars over de naad worden gelegd, maar met een flinke tussenruimte, en de duim bevindt zich in de lengterichting van de naad.

Er wordt spin aan de bal gegeven door de teruggebogen pols met een abrupte beweging naar voren te kantelen waarbij de wijsvinger een scherpe benedenwaartse beweging maakt en de duim met een knippende beweging naar boven komt. Nadat de bal is geworpen, wordt de hand voor het lichaam langs gezwaaid, waarbij de palm naar boven wijst.

Bij de leg break worden het bovenste kootje van de duim van de wijs- en middelvinger met een tussenruimte dwars over de naad heen geplaatst. De ringvinger wordt in de lengterichting van de naad gelegd, waardoor als het ware een kom om de bal heen wordt gevormd. Met de ringvinger wordt de leg spin ingezet. De pols is naar binnen gebogen en wordt met een energieke beweging gestrekt op het moment dat de bal wordt geworpen.

Ringvinger en pink draaien naar boven en naar voren terwijl de duim met een scherpe beweging naar beneden wordt gebracht. Na de worp wijst de palm van de hand naar boven.

De off break stelt de batsman voor minder problemen dan de leg break en de bowler moet daarom bij deze worp afwisseling aanbrengen in de hoeveelheid spin, de stuitafstand, de richting en de snelheid. Een te kort aangeworpen off break heeft geen enkele zin en wanneer de bal hierbij ook maar iets naar de leg side toedraait, kan de batsman hem gemakkelijk met een vegende slagbeweging, of over de grond, wegslaan.

Bij een legbreak moet de bal ver warden aangegooid, in lijn of net naast de leg stump waardoor de batsman gedwongen wordt naar voren te komen. Door de pols zo ver mogelijk te draaien, ontstaat de googly (een bal die schijnbaar als een legbreak wordt gebowld maar vanaf de off kant wegdraait).