Spinbowlen

Snelle bowlers mogen dan de frontlijn vormen van de aanval van de fielders, middelmatig snelle bowlers mogen dan gemiddeld het grootste deel van het werk verzetten, de spin bowler is de bowler met echte stijl. De snelle bowler vertrouwt op pure snelheid en zwenking, terwijl de spinbowler, de subtiele tacticus, in een strijd met de batsman is gewikkeld.

Het spinbowlen houdt in wezen in dat de bal van richting verandert nadat hij heeft gestuit. De bal kan vanaf de off kant wegdraaien (off break), of vanaf de leg kant (leg break) of kan na het stuiten een rechte ‘baan volgen (top spin).

Voor de spinbowler hoeft de bal niet nieuw en glad te zijn, maar we! droog. Met een natte bal is het moeilijk om aan de worp de juiste stuitafstand en richting te geven.

Wanneer de pitch natgeregend en zacht is en in de zon aan het drogen is, zijn de omstandigheden ideaal voor het spinbowlen. De grond is dan sponzig onder een dunne harde bovenlaag. Door de sponzige grond krijgt de bal greep en door de harde bovenlaag krijgt hij bij het opstuiten meer vaart. Onder dergelijke omstandigheden kan een goede spinbowler een chaos aanrichten: Derek Underwood die voorheen voor Engeland uitkwam, werd in een dergelijke situatie altijd “Deadly” (dodelijk) genoemd.

De spinbowler kan niets beginnen op een uiterst droge, harde pitch. Wanneer de pitch zacht en vochtig is wordt de bal afgeremd en hoewel hij spin blijft houden, heeft de batsman alle tijd om hem te zien aankomen.