04 Het Fielden

Hoewel de conservatieve cricketfans van mening zijn dat het limited-overs cricket een kunstmatig spel is (de Gillette Cup, de Benson en Hedges Cup en de John Player League), omdat er op nonchalante wijze geslagen zou worden, de aanloop van de bowler bekort zou zijn en de spinbowler niet de aandacht zou krijgen die hij verdient, moeten zelfs zij toegeven dat door de opkomst van deze andere, spannende vorm van cricket het niveau van het fielden binnen de cricketsport over de hele linie enorm verbeterd is.

Door de roekeloze jacht op runs is de nadruk in het spel komen te liggen op een aspect dat in het verleden min of meer over het hoofd werd gezien en zelfs als een corvee werd beschouwd door de fielders die niet dicht bij de wickets stonden opgesteld.

Bij het topcricket worden tegenwoordig maar weinig fielders ver in het veld geplaatst, waar in het algemeen weinig actie plaats vindt. En hoe bekwaam een batsman of een bowler ook is, hij dient ook een acceptabel niveau als fielder te hebben.

Net als in het topcricket, is ook het niveau van de lagere regionen van de cricketwereld op verrassende wijze verbeterd en dit is zeker een uiterst gunstige ontwikkeling voor de jonge cricketspeler die misschien niet zo bedreven is met het bat of de bal, maar wel uiterst enthousiast is en door zijn oplettendheid in het veld een plaats in het team verdient.